قرص جویدنی هپاتوهیل باریج

قرص جویدنی هپاتوهیل باریج® Hepatoheal Barij® Chewable Tablet

شکل دارويي: قرص جویدنی 250 میلی‌گرم در ظرف دارو همراه با بروشور در جعبه مقوایی

موارد مصرف: درمان پایه برای بیماری‌های کبد، کمک درمان بیماری کبد چرب و نیز اشکال مزمن التهابی و دژنراتیو؛ یبوست و اگزما

اجزاء فرآورده: مو (Vitis vinifera) و توت‌فرنگی (Fragaria vesca)

استاندارد شده: بر اساس وجود 62 ميکروگرم سیانیدین3-گلیکوزید در ميانگين هر قرص

مواد مؤثره: فلاونوئیدها، آنتوسيانين‌ها

آثار فارماکولوژيک و مکانيسم اثر: بیماری کبد چرب غیر‌الکلی (NAFLD)، شایع‌ترین بیماری مزمن کبد در بسیاری از قسمت‌های جهان است و 24-10 درصد جمعیت عمومی را در کشورهای مختلف گرفتار می‌کند و ممکن است به بیماری مرحله آخر کبد پیشرفت نماید. NAFLD ارتباط قوی با اضافه وزن/چاقی و مقاومت نسبت به انسولین دارد با این حال این بیماری می‌تواند در افراد لاغر رخ دهد و به ویژه در افراد دچار کمبود ذخایر چربی (مانند مبتلایان به لیپودیستروفی) شایع است. به نظر می‌رسد فاکتورهای نژادی/ قومی در تجمع چربی در کبد اثر دارند. توت‌فرنگی غنی از فلاونوئیدها و ترکیبات آنتی‌اکسیدان است و به عنوان پاک‌کننده متابولیک و محرک فونکسیون کبد مطرح است. سرشاخه‌های مو متابولیسم کربوهیدرات‌ها را تنظیم می‌کنند همچنین فوائد آن برای انسان ناشی از اثرات آنتی اکسیدان آن است که بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده روی 11 نوع انگور، این پتانسیل آنتی‌اکسیدانی ممکن است به علت وجود ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی در آنها باشد.(1) لذا قرص هپاتوهیل به دلیل خواص
آنتی‌اکسیدانی ترکیبات آن، به توانایی بدن از جمله کبد در مقابله با عوامل آسیب‌رسان کمک می‌کند. در یک پژوهش اثر هپاتوپروتکتیو عصاره اتانولی برگ و سرشاخه‌های مو و چهار جزء متفاوت از آن CHCl3,EtOAc,n-BuOH) و جزء آبی باقیمانده( در برابر سمیت حاد کبد رت به علت تتراکلریدکربن (CCl4) بررسی گردید که عصاره اتانولی برگ و سرشاخه‌های مو در دوز mg/kg125 (از راه خوراکی) مؤثر بود و n-BuOHدر دوز mg/kg83 اثرات آنتی اکسیدان و هپاتوپروتکتیو قابل توجهی داشت.(2)

به منظور بررسی اثربخشی درمان‌های طبیعی روی 10 کودک (2 دختر و 8 پسر) سنین 11-3 سال مبتلا به هپاتیت مزمن نوع B؛ طی یک دوره دوازده ماهه از Taraxacum Stanno cultum 0.1% وHepar/Stannum D15/20 به صورت تزریق زیرجلدی در ناحیه بازو و فرآورده Hepatodoron (نمونه خارجی قرص هپاتوهیل، تهیه شده از برگ و سرشاخه‌های مو و توت فرنگی) به صورت خوراکی استفاده شد. بیماران هر 3 ماه از نظر کلینیکی بررسی شدند و آنزیم‌های کبدی، فعالیت DNA پلیمراز ویروس هپاتیت B و مارکرهای ایمنی سلولی و ویروس هپاتیت B هر 6 ماه پایش شدند. براساس نتایج این بررسی؛ اثربخشی با شروع درمان نمایان شد و درمان تا 12 ماه ادامه یافت. بعد از 12 ماه در تمام بیماران فعالیت DNA پلیمراز ویروس هپاتیت B از 4121.8 cpm به 785 cpm کاهش یافت که از نظر آماری معنی‌دار بود(p<0.01)، تغییر سرولوژیک در مارکرهای HBeAg/anti-Hbeدر 5/12 درصد از بیماران و تمایل به طبیعی شدن ایمنی سلولی که با تست رُزت اندازه‌گیری شد در 5/87 درصد از بیماران رخ داد. این مشاهدات نشان داد که هپاتیتB مزمن با اختلال در ایمنی سلولی همراه است و این داروهای طبیعی قادرند ایمنی سلولی را در بیماران مبتلا به هپاتیتB مزمن بهبود بخشند همچنین به نظر می‌رسد تکثیر ویروس هپاتیتB را متوقف نموده و باعث حذف کامل ویروس از سلول‌های آلوده کبد می‌شوند.(3)در بررسی in-vivoاثرات آنتیدیابتیک و آنتیاکسیدان برگ و سرشاخه‌های مو در رت‌های دیابتی؛ مشخص شد که جزء اتیل استات عصاره آبی آن غنی از ترکیبات پلیفنولیک است و اثرات آنتی‌هایپرگلیسمیک و آنتی‌اکسیدان قابل توجهی دارد که با اثرات داروی تولبوتامید برابر است.(4)به منظور بررسی اثرات تب‌بر و ضدالتهاب تجویز خوراکی عصاره متانولی برگ‌های مو (با دوزهای 100، 200 و 400 میلی‌گرم بر کیلوگرم) در رت؛ اثر ضدتب با ایجاد تب ناشی از مخمر آبجو و اثر ضدالتهاب با ایجاد ادم پنجه پا به علت کاراژینان مورد بررسی قرار گرفت. اثر ضدتب این عصاره طی یک ساعت شروع و تا حداقل 4 ساعت پس از تجویز عصاره ادامه یافت. در مقایسه با گروه کنترل، عصاره متانولی برگ‌های مو اثرات تب‌بر و ضدالتهاب قابل توجه (p<0.01) و وابسته به دوز را نشان داد که کمتر از استامینوفن و دیکلوفناک بود. همچنین متعاقب تجویز خوراکی عصاره با دوز 2000 میلی‌گرم بر کیلوگرم، هیچگونه سمیت حادی مشاهده نشد. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی برگ‌های مو دارای اثرات تب‌بر و ضد‌التهاب می‌باشد.(5) در بررسی اثر درمانی عصاره متانولی دانه مو بر استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) در رت‌های ماده بالغ نژاد ویستار، مشخص شد که این عصاره موجب کاهش ALT، گلوکز پلاسما، میزان انسولین، میزان رزیستین ، NF-κB،TNF-α و HGF سرم، TNF-α کبد و میزان بیان ژن HGF می‌شود. محققین نتیجه گرفتند اثر عصاره مو بر NASH به پتانسیل قوی هپاتوپروتکتیو، فعالیت ضدالتهابی قوی به علاوه نقش قدرتمند آن در برطرف نمودن شاخص‌های مقاومت نسبت به انسولین دارد.(6) در یک کارآزمایی بالینی دوسو بی‌خبر به منظور مقایسه اثربخشی آنتی‌اکسیدانی عصاره دانه مو و ویتامین ث در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)، در هر گروه 15 بیمار تحت درمان قرار گرفتند تا به مدت 3 ماه روزانه کپسول‌های 100 میلی‌گرمی حاوی عصاره دانه مو یا هر 12 ساعت 1000 میلی‌گرم ویتامین ث را به همراه توصیه‌های لازم برای تغییر شیوه زندگی دریافت نمایند. در این مطالعه عصاره دانه مو موجب کاهش ALT و بهبود قابل توجه در درجه تغییرات چربی در کبد شد. یافته دیگر در این مطالعه، معکوس شدن روند استئاتوز در اثر استفاده از عصاره دانه مو بود که با مصرف ویتامین ث حاصل نشد.(7)

دستور مصرف:

مقدار مصرف معمول این فرآورده:

بزرگسالان و افراد بالای 12 سال: روزی سه بار هر بار 2- 1 قرص قبل از غذا به خوبی جویده شود.

سنین 12-6 سال: روزی سه بار هر بار 1 قرص قبل از غذا به خوبی جویده شود.

سنین زیر 6 سال: روزی سه بار هر بار نصف قرص قبل از غذا به خوبی جویده شود.

کودکان زیر سه سال قرص‌ها را در حالت خرد شده دریافت کنند.

دوره درمان بیماری‌های مزمن بر اساس نظر پزشک معالج می‌باشد. در صورت فراموش کردن مصرف یک نوبت، مقدار مصرف نوبت بعدی را دو برابر نکنید.

موارد منع مصرف: سابقه حساسیت به هر یک از اجزاء فرآورده.

عوارض جانبي: در موارد نادر، احتمال بروز واکنش‌های حساسیتی وجود دارد. در این صورت مصرف دارو متوقف و با پزشک مشورت شود.

در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی، با پزشک یا داروساز مشورت نمایید.

تداخلات دارويي: موردی گزارش نشده است.

استفاده در دوران بارداري و شيردهي: همانند سایر داروها، استفاده در دوران بارداری و شیردهی بعد از مشاوره با پزشک معالج و یا داروساز صورت
می‌گیرد.

اثرات بر روی توانایی رانندگی و یا قابلیت استفاده از ماشین آلات: هیچ احتیاط مهمی لازم نیست.

نکات قابل توصيه:

1- فرآورده را دور از دید و دسترس کودکان نگهداری نمایید.

2- فرآورده را در دماي 30-15 درجه سانتيگراد و در ظرف کاملاً سربسته نگهداري نمایید.

3- از مصرف داروهاي تاريخ گذشته اجتناب شود.

References:

1.Vinayak V.Kedage, Jai C.Tilak, Ghanasham B. Dixit, Thomas P.A. Devasagayam, Minal Mhatre.A study of antioxidant properties of some varieties of grapes (Vitis vinifera L.). Critical Reviews in Food Science and Nutrition; 2007; 47, 2;175-185

2. Didem Deliorman Orhan, Nil¨ufer Orhan, Ender Ergun, Fatma Ergun. Hepatoprotective effect of Vitis vinifera L. leaves on carbon tetrachloride-induced acute liver damage in rats. Journal of Ethnopharmacology 112 (2007) 145–151

3. Dorota Sienkiewicz, Maciej Kaczmarski, Dariusz Marek Lebensztejn. Natural therapy of children with chronic persistent hepatitis B. Preliminary report. Mon Sci Monit, 1997; 3(4): 446-450

4. Nil¨ufer Orhan, Mustafa Aslan, Didem Deliorman Orhan, Fatma Ergun, Erdem Yes¸ilada. In-vivo assessment of antidiabetic and antioxidant activities of grapevine leaves (Vitis vinifera) in diabetic rats. Journal of Ethnopharmacology 108 (2006) 280–286

5. Jyoti Singh. Anti-inflammatory and anti-pyretic activity of Vitis vinifera leaves extract.Pharma Research 2010 Volume: 03 - Issue: 01.172-182

6. Hanaa H. Ahmed , Ahmed M. Salem, Mohamed R. Mohamed, Abdelaaty A Shahat, Wagdy Kb Khalil, Safaa H. Mohamed. Experimental Evidences For The Promising Therapeutic Role Of Vitis vinifera Seed Extract Against Nonalcoholic Steatohepatitis.Int J Pharm Pharm Sci 2015, Vol 7, Issue 2, 417-424

7. M anouchehr Khoshbaten, A kbar A l iasgarzadeh, Koorosh M asnadi , Sara Farhang, M ohammad K. Tarzamani , Hosain Babaei ,Javad Kiani , M aryam Z aare, Farzad Najafipoor. Grape Seed Extract to Improve Liver Function in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Change. Saudi J Gastroenterol2010. 16(3): 194-197

آخرين بازنگري:23/04/1395/rb